Het monument moest gedwongen verplaatst worden van Rozenoord naar een andere locatie. Er is gekozen voor het Thaliaplein in de nabijheid van andere gedenkmonumenten.
Het monument was op 13 augustus 2021 in de tuin van partycentrum Rozenoord geplaatst, geheel passend in de omgevingscontext. Stichting Payung had daar haar bijeenkomsten. Eind december 2022 is het monument verplaatst.
Op het Thaliaplein hebben de artistiek begeleider en de ontwerper gezocht naar een passende plaatst.
Stichting Toegankelijk vindt vanuit de inclusie-gedachte dat gedenkmonumenten bereikbaar moeten zijn en dat in ieder geval tijdens herdenkingsbijeenkomsten het monument veilig bereikbaar moet zijn. Stichting Payung vindt de toegankelijkheid ook belangrijk.
Op de nieuwe locatie is het monument niet toegankelijk bereikbaar. Stichting Toegankelijk heeft een oplossing voorgelegd aan de betrokkenen. In bijgevoegde notitie is het een en ander verwoord.
Stichting Payung werd in het najaar onverwacht meegedeeld dat het Indiëmonument moest verdwijnen uit de tuin van Partycentrum Rozenoord. De nieuwe eigenaar heeft inzichten waarin geen plaats is voor een dergelijk monument. Binnen de Indische gemeenschap bracht dit niet alleen de nodige verontwaardiging met zich mee, maar stemde het veel mensen in de Indische gemeenschap ook zeer verdrietig. Omdat de capitulatie van Japan een nationaal erkende herdenking is, heeft ons gemeentebestuur graag meegewerkt aan het vinden van een nieuwe plaats voor het monument. De meest logische plek is bij/in de buurt van de andere WO-2 herinneringsmonumenten. De plaatsbepaling geschiedde in nauw overleg met de stichting en de beeldend kunstenaar die het monument heeft vervaardigd. Het diende te worden geplaatst in een zo groen mogelijke omgeving. En op die manier is de herplaatsing ook uitgevoerd; in overleg en overeenstemming met de doelgroep die de grootste waarde hecht aan het monument.
Het belang dat uw stichting dient is ook duidelijk: bevordering van de toegankelijkheid. Kijkend naar het monument is het goed om te weten dat het niet persé de bedoeling is dat het monument tot heel dichtbij kan worden benaderd. Het is juist niet de bedoeling dat het monument heel dicht kan worden benaderd. Rond het monument zullen nog lage heesters worden aangeplant. Voor de Stichting Payung is juist de sfeer van het geheel bepalend. Tijdens herdenkingen zal op een manier die past bij de gedachten rondom eren en herdenken binnen de Indische gemeenschap, invulling worden gegeven aan de bloemleggingen bij het monument.
Toegankelijk Bergen op Zoom tracht steeds constructief, met begrip, in overleg en samenspraak toegankelijkheidskwesties op te lossen.
Toegankelijkheid van de openbare ruimte is zeker in het geval er een sociale functie aan gekoppeld is, een grondrecht.
Bij herhaling, behoorlijk frequent, moet Stichting Toegankelijk, kwesties die de toegankelijkheid betreffen achteraf gaan laten oplossen. Dat heeft te maken met bewustzijn en alertheid van mensen. “Dat wist ik niet, niet aan gedacht, over het hoofd gezien” zijn dan de reacties. Om die reden heeft Toegankelijk Bergen op Zoom de gemeente gevraagd bij iedere aanpassing in de openbare ruimte een toegankelijkheidstoets te doen. Ondanks dat gaat het nog regelmatig mis. Toegankelijk Bergen op Zoom doet haar uiterste best de inclusie-gedachte onder de aandacht te brengen en beleidsvoorbereiders, beleidsbeslissers en uitvoerders van beleid bewuster en alerter te laten worden. Helaas moeten wij te vaak vanzelfsprekende zaken die toch misgingen onder de aandacht brengen.