Visie Binnenstad presentatie Toegankelijk in Beeldvorming

Inleiding

Toegankelijk Bergen op Zoom is erg blij met de initiatieven het centrumgebied een nieuw leven in te blazen.

Momenteel zijn er voor de binnenstad drie trajecten beleidsontwikkeling:

  • Toekomstbeeld Binnenstad
  • Verkeersregime binnenstad 
  • Terrassenbeleid

Integrale benadering, verdere uitwerking

Deze ontwikkelingen vereisen een integrale benadering. Ook moeten de meeste projectideeën nog uitgewerkt en op haalbaarheid en wenselijkheid beoordeeld worden. Tussen de meeste componenten is er samenhang en afhankelijkheid. Dat vraagt om inzicht en overzicht.

Een besluit van vandaag mag kansen en wensen van morgen niet onmogelijk maken. 

Inzicht

Om inzicht in de materie te krijgen, heeft Toegankelijk Bergen op Zoom veel onderzoek gedaan en veel relevante informatie op een rijtje gezet. Feitelijk is dat soort info ook nodig om tot doordachte en verantwoorde besluitvorming te komen. Daarom stelt Toegankelijk Bergen op Zoom de onderzoeksresultaten beschikbaar. De meeste info is al in een eerder stadium gedeeld met het stadskantoor en het college. 

Beschikbare notities

  • Toegankelijkheid en (verkeers)veiligheid

Download

  • Bereikbaarheid voor rolstoelgebruikers
  • Bergse bakken met bomen; hittestress

Van "place to buy" naar "place to reach and to be"

Naast het realiseren van een compact en gevarieerd winkelgebied en aandacht voor klimaatadaptatie is het motto: “Van “place to buy naar place to be”. Dat spreekt ons zeer aan. Het klinkt goed, maar is eigenlijk onvolledig.

Een belevingsplek waar je MOET zijn, zal ook aangenaam en veilig bereikt moeten kunnen komen. Dat geldt voor iedere bezoeker. Immers, een bezoeker die met de auto, de fiets, de brommer of snorfiets of gewoon te voet de binnenstad bezoekt, wordt of is al een voetganger. Iedere bezoeker wil zich aangenaam, zonder belemmeringen en veilig als voetganger kunnen verplaatsen naar de beoogde bestemmingen. Het positief beleven van de binnenstad wordt bepaald door de reeks van belevingen tussen het startpunt en het vertrekpunt. Start en vertrekpunt zijn vaak de parkeervoorzieningen. Voor de beleving aangename en veilige voetgangerstoegankelijkheid betreft iedereen, dus

GEEF DE BINNENSTAD TERUG AAN DE VOETGANGER

Het heeft minder zin prachtige projecten te realiseren als het fundament onvoldoende op orde is. Een besluit om de binnenstad te gaan bezoeken is onder andere afhankelijk van de kwaliteit van de te verwachten toegankelijkheid. Het gedrag van bezoekers en ondernemers is medebepalend voor de ‘place to be’. Heldere consistente regels, vergroting van het bewustzijn, corrigerende impulsen en handhaving horen tot dat fundament. Alleen SAMEN maak en houd je een aangename binnenstad. 

Zorg over toegankelijkheid

Ondanks de zeer positieve gemeentelijke voornemens is Toegankelijk Bergen op Zoom zeer bezorgd over de toegankelijkheid in het ‘nieuwe’ beleefgebied. De belangrijkste reden is onvoldoende kennis en bewustzijn, te weinig alertheid en adequaat handelen en het niet handhaven van afspraken over toegankelijkheid. Dit betreft in de eerste plaats het uitstallingenbeleid en vormen van terrassen in winkelstraten.

In tien jaar tijd is een acceptabel toegankelijk winkelgebied ‘omgetoverd’ naar een oncomfortabel hindernissentraject.

De gevelterrassen op de Grote Markt zijn helaas al vanaf de herinrichting (twintig jaar geleden) niet voor iedereen zelfstandig bereikbaar.

Een ander punt van zorg is het niet benoemen van een voornemen een regulerend fietsparkeerbeleid tot stand te brengen. Het overal kunnen parkeren van fietsen heeft een zeer nadelige invloed op toegankelijkheid. 

Verder krijgt het aspect (verkeers)veiligheid voor voetgangers en mensen met een beperking onvoldoende aandacht.

Toegankelijk Bergen op Zoom adviseert:

  1. Voor het realiseren van projecten voortkomend uit ‘Toekomstbeeld Binnenstad’ een logische volgorde aan te houden. Nieuwe impulsen in een voetgangersgebied zijn immers veel minder effectief als de bereikbaarheid, toegankelijkheid en (verkeers)veiligheid onvoldoende op orde zijn. Eerst een goed fundament, dan een aantrekkelijke opbouw.
  2. Bepaal de hittestress-situatie in het gebied en in de omgeving van het gebied. Onderzoek welke adequate mogelijkheden er per locatie zijn om hittestress te beperken.
  3. Realiseer door informatie en handhaving opnieuw obstakelvrije loopstroken met een natuurlijke gidslijn op de vlakke trottoirs in de Wouwsestraat, Zuivelstraat, Fortuinstraat, Kortemeestraat, Kremerstraat, Lombardenstraat, Voetboog en Sint Josephstraat. Feitelijk betreft dat het handhaven van het uitstallingenbeleid en het opnemen van strikte voorwaarden voor vormen van terrassen in de genoemde winkelstraten. Daarnaast is het van groot belang dat er een obstakelvrije loopstrook met natuurlijke gidslijn op de Grote Markt is.
  4. Alleen parkeren van fietsen toe te staan in rekken, tegen aanleunhekken, in aangeduide vakken en in fietsenstallingen in de Wouwsestraat, Zuivelstraat, Fortuinstraat, Kortemeestraat, Kremerstraat, Sint Annastraat, Zuivelplein, Lombardenstraat, Voetboog, Sint Josephstraat, op de Grote Markt en het Beursplein of door gebruik te maken van voorzieningen voor het parkeren van fietsen in de directe omgeving van deze straten.
  5. Stel omwille van de veiligheid tijdens de winkelvenstertijden een fietsverbod in in de volgende smalle straten: Kortemeestraat, Kremerstraat, Lombardenstraat en Voetboog. Deze straten maken geen deel uit van doorgaande fietsroutes en logische routes naar parkeervoorzieningen voor fietsers.
  6. Stel op de Grote Markt een fietsverbod in op de stroken tussen de gevel- en pleinterrassen.
  7. Breng de bereikbaarheid voor rolstoelgebruikers op orde. Dat betreft de ‘loop’afstand vanaf bruikbare gehandicapten parkeerplaatsen tot de bestemming van die bezoekers, ‘loop’trajecten met overwinbare hoogteverschillen en het aantal beschikbare gehandicapten parkeerplaatsen. Toegankelijk Bergen op Zoom is hierover in gesprek met de gemeente Bergen op Zoom.
  8. Herbezinning op het in 2021 gewijzigde beleid autoparkeren voor mensen met een gehandicapten parkeerkaart is gewenst. Overweeg een kentekenkoppeling.
  9. Bezinning op het Bergse bakken idee is nadrukkelijk gewenst.
  10. Bezinning op het nu onhaalbare herbestratingsidee is dringend gewenst. Mochten er toch mogelijkheden komen, dan bij voorkeur eerst in de smalle winkelstraten. In volgorde Kremerstraat, Kortemeestraat, Lombardenstraat, Voetboog, Fortuinstraat.
Share by: