Op 19 december 2019 was er een kamerdebat  over de uitvoering van het VN-gehandicaptenverdrag. 
Ieder jaar komt de voortgang van de implementatie van het verdrag aan de orde.

Aanleiding

Jaarlijks stuurt de regering een rapportage naar de Kamer over de toegankelijkheid van Nederland.
De kamer voert vervolgens een hoofdlijnen-debat over de voortgang van de implementatie van het VN-verdrag.
Hiermee wordt de motie-Dijksma 24170-170 (feb. 2018) uitgevoerd.

Rapportage 2019

De rapportage bestaat uit verschillende notities:
Slechts 13% van de gemeenten ondertekende het manifest 'Onbeperkt meedoen'
Bij 35% van de gemeenten is een inclusie-plan in ontwikkeling. 

Moties

Uiteindelijk werden er 16 moties in stemming gebracht. 
Verworpen moties: 10
Aangehouden moties: 2
  • Maak een actieplan voor toegankelijkheid van de openbare ruimte.
  • Maak concrete afspraken over wat toegankelijkheid als landelijke basisvoorziening voor iedere vervoerder inhoudt, waarbij deze concrete afspraken als nieuwe minimumeisen gaan gelden.
Aangenomen moties: 4
  • Alle voor het VN-verdrag Handicap relevante ministeries gaan een werkagenda opstellen over hoe het verdrag uitgevoerd moet worden en betrekken daar de Alliantie VN-verdrag Handicap bij.
  • Er komt een onderzoek naar de financiële positie van huishoudens met mensen met een beperking, omdat hun inkomenspositie al jaren verslechtert.
  • Er moeten acties komen op het SamenSpeelAkkoord : dat akkoord moet zorgen voor komen meer toegankelijke speeltuinen, zodat kinderen met en zonder beperking vaker samen kunnen spelen.
  • En er moeten op rijksniveau meer mensen met een beperking in dienst genomen worden.

Samenvatting

Volgens minister De Jonge zijn er betekenisvolle stappen voorwaarts gezet. Hij erkent dat er nog een hoop werk te doen is, maar wijst tegelijk op de voortgang die wordt gemaakt, ook bij het bedrijfsleven en in het bijzonder bij het mkb. In zijn antwoorden geeft hij aan dat de processen van implementatie van het VN-verdrag nog meer geactiveerd moeten worden. Hij vindt het te vroeg de verplichtingen richting gemeenten aan te scherpen. Het merendeel van de verworpen moties gaat over die aanscherping. 

Reactie Toegankelijk Bergen op Zom

De gemeente Bergen op Zoom is gestart met een routekaart naar inclusiebeleid. Toegankelijk Bergen op Zoom is blij met dit initiatief. 
De gemeente richt zich in eerste instantie op de toegankelijkheid van het fysieke domein en van informatie. Op deze gebieden moet nog veel verbeterd worden. Toegankelijk Bergen op Zoom ondersteunt deze keuze. Omdat de implementatie van het VN-verdrag stapsgewijs nog vele jaren in beslag zal nemen is dit een logisch begin.  Deze aanpak volgt de positieve intenties van het Tweede Kamer-debat.
Toegankelijk Bergen op Zoom dringt er bij het college op aan jaarlijks een voortgangsrapportage en evaluatie te doen en een projectenplan voor het volgende jaar vast te stellen.
Share by: