Inleiding

De stichting heeft toegankelijkheid als kernwaarde. Het is dan vanzelfsprekend dat haar eigen documenten toegankelijk zijn..

Blinden

  • Voor gebruikers van een screenreader of een braillehulpmiddel moet er een (verborgen) laag met coderingen in een document aanwezig zijn. Aan de hand van die coderingen kan er snel genavigeerd worden.
  • Stijlcoderingen als  “Kop1”, “Kop2” en "kop3" worden daarvoor gebruikt. Verder moet er in het document meta-data opgenomen zijn. Dat  is informatie over de informatie. De titel van de notitie, de schrijver en de taal zijn daar voorbeelden van..
  • Dubbele spaties en meerdere “Enters” achter elkaar zijn ongewenst.
  • Als er tabellen gebruikt worden dan moeten er geen cellen samengevoegd of gesplitst zijn. De cellen in de eerste rij moet gevuld zijn met de rijkoppen. De cellen in de eerste kolom dienen gevuld te zijn met kolomkoppen. Gebruik geen omvangrijke tabellen.
  • Een afbeelding in het document die relevant is, moet voorzien zijn van een omschrijving. Geef in die omschrijving de betekenis van de afbeelding. Als een afbeelding niet relevant is dan moet er een lege alternatieve tekst” toegevoegd zijn.

Slechtzienden

Voor slechtzienden zijn er daarnaast nog andere voorwaarden.
  • Het contrast tussen voorgrond en achtergrond dient groot te zijn.
  • Er moet een schreefloos lettertype gebruikt worden. Arial en Verdana zijn daar voorbeelden van.
  • De grootte van het lettertype moet zo gekozen worden dat er tussen de 60 en 70 tekens op een tekstregel komen.
  • De regelafstand moet tenminste 1,25 keer zo groot zijn als het aantal punten van de gekozen lettergrootte.
  • Helder licht in de achtergrond kan niet alleen zeer onaangenaam zijn voor een slechtziende, maar ook tekst en afbeeldingen onleesbaar maken.

Kleurenblindheid

Voor de verschillende vormen van kleurenblindheid moet er aandacht zijn. Bepaalde combinaties van kleuren zijn ongewenst.

Lager leesniveau

Teksten moeten op een laag leesniveau geschreven worden. Korte zinnen zijn nodig. Het woordgebruik moet eenvoudig zijn en dicht bij de spreektaal liggen. Als op leesniveau B1 is geschreven, dan begrijpt 80% van de Nederlanders de tekst. Het schrijven van dit soort documenten is niet eenvoudig. Voor laaggeletterden, waarvan het leesniveau lager is dan B1, moeten aanvullende acties gedaan worden.

Auditieve beperking

Als er in een document een video of podcast is opgenomen dan is ondertiteling een oplossing.

Visuele beperking

In Word kunnen stijlcoderingen als “Kop1”, “Kop2”, "Kop3", ”Standaard” en “Opsomlijst” gebruikt worden. Verder kan er meta-data toegevoegd worden bij de eigenschappen van het document. 

Neem in de stijlcoderingen lettertype, lettergrootte en regelafstand op. Het set aan stijlcoderingen bewaren  in een “Sjabloon”. Via zo een set van instellingen is de screenreadernavigatie eenvoudig te regelen. 

In Word kan een toegankelijkheidscontrole uitgevoerd worden.

Een Word-document wordt vaak geëxporteerd naar een pdf-formaat. 

Gebruik voor pdf-documenten in Adobe Acrobat de toegankelijkheidscontrole. Die controle is strenger dan die in Word. Om een nog strengere controle uit te voeren kunnen bijvoorbeeld online via “PAVE” de resterende toegankelijkheidsproblemen weggenomen worden. Het Pdf-bestand voldoet dan aan de PDF/UA-standaard (“Universal Accessibility”).

Voer verder  een contrastcontrole uit. Doe dat bijvoorbeeld met het programma “Color Contrast Analyzer”.

Slechtzienden moeten voor zichzelf  keuzes maken. Gebruik de donkere modus op computer of tablet. Het gebied rondom een pagina is dan donkergrijs of zwart. Een deel van het felle achtergrondlicht is dan al weggenomen. Stel verder op de  computer of tablet de helderheid naar wens in. Daarnaast kan natuurlijk ook een minder heldere achtergrond in het document gebruikt worden.

Lager leesniveau, laaggeletterden

Op de website Accessibility is een leesniveau-tool beschikbaar waarmee getoetst kan worden of een tekst ook leesbaar is voor laaggeletterden. De link is: leesniveau-tool

De tekst van deze webpagina wordt beoordeeld met leesniveau B2. Dat betekent dat ongeveer 25% van de Nederlanders deze tekst goed begrijpt.

Auditieve beperking

Het ondertitelen van korte filmpjes is relatief eenvoudig. Met bijvoorbeeld de iOs app “Clips” wordt gesproken tekst toegevoegd als ondertiteling. Deze ondertiteling kan ook nog bewerkt worden.

Kleurenblindheid

Er zijn diverse mogelijkheden om de verschillende vormen van kleurenblindheid te simuleren.  Met bijvoorbeeld het programma “Sim Daltonism” kan kleurenblindheid gesimuleerd worden. Dan is te zien hoe een kleurenblinde een tekst of afbeelding ziet. Het logo van de Stichting Toegankelijk voldoet aan de eisen.

Share by: