De stichting heeft toegankelijkheid als kernwaarde. Het is dan vanzelfsprekend dat haar eigen documenten toegankelijk zijn..
Toegankelijke documenten
Inleiding
Toegankelijkheid van een document?
Blinden
- Voor gebruikers van een screenreader of een braillehulpmiddel moet er een (verborgen) laag met coderingen in een document aanwezig zijn. Aan de hand van die coderingen kan er snel genavigeerd worden.
- Stijlcoderingen als “Kop1”, “Kop2” en "kop3" worden daarvoor gebruikt. Verder moet er in het document meta-data opgenomen zijn. Dat is informatie over de informatie. De titel van de notitie, de schrijver en de taal zijn daar voorbeelden van..
- Dubbele spaties en meerdere “Enters” achter elkaar zijn ongewenst.
- Als er tabellen gebruikt worden dan moeten er geen cellen samengevoegd of gesplitst zijn. De cellen in de eerste rij moet gevuld zijn met de rijkoppen. De cellen in de eerste kolom dienen gevuld te zijn met kolomkoppen. Gebruik geen omvangrijke tabellen.
- Een afbeelding in het document die relevant is, moet voorzien zijn van een omschrijving. Geef in die omschrijving de betekenis van de afbeelding. Als een afbeelding niet relevant is dan moet er een lege alternatieve tekst” toegevoegd zijn.
Slechtzienden
Voor slechtzienden zijn er daarnaast nog andere voorwaarden.
- Het contrast tussen voorgrond en achtergrond dient groot te zijn.
- Er moet een schreefloos lettertype gebruikt worden. Arial en Verdana zijn daar voorbeelden van.
- De grootte van het lettertype moet zo gekozen worden dat er tussen de 60 en 70 tekens op een tekstregel komen.
- De regelafstand moet tenminste 1,25 keer zo groot zijn als het aantal punten van de gekozen lettergrootte.
- Helder licht in de achtergrond kan niet alleen zeer onaangenaam zijn voor een slechtziende, maar ook tekst en afbeeldingen onleesbaar maken.